top of page

Archieven

Ontdek hier in exclusiviteit 5 werken van de schilder, gescand door de firma IRIS Software!​

Als je de kans had om de tentoonstelling "Jean Robie, schilder, schrijver en zijn reizen in India" in het Charlier Museum in Brussel te zien, heb je zeker de gelegenheid gehad om enkele anekdotes en fragmenten uit de reizen van de schilder tegen te komen tijdens zijn avonturen in India ...

Dankzij de firma IRIS zijn de geschriften van de schilder nu digitaal toegankelijk. We delen ze hier met je...

 

Robie is een man met een sterke persoonlijkheid en toont zichzelf door zijn werken zoals in zijn schilderkunst, eenvoudig, realistisch, fundamenteel eerlijk. Hij observeert een landschap, bloemen of vruchten met zoveel sympathie en bonhomie als hij kan bedenken, bijvoorbeeld een krioelende en hectische steeg in Ceylon of Jaffa.

Nogmaals, we moeten niet vergeten dat Robie nooit naar school is geweest. Autodidact, ontwikkelde hij zichzelf zonder hulp, alleen ondersteund door zijn krachtige en rijke persoonlijkheid.
“Zijn deze dappere mannen van het menselijk bestaan ​​die uit de vergetelheid oprijzen en de verkenners van hun medemensen worden, niet altijd de meest waardige en verdienstelijke mannen geweest? (42).

Het literaire werk van Robie bestaat uit drie hoofdcomponenten: zijn autobiografische aantekeningen, zijn reisverhalen en enkele reflecties over kunst, licht, landschap.
Herinneringen en reflecties wemelen van aangename schilderijen, met een gevoede, ruime, originele literaire welsprekendheid.

 

 

  • Annuaire de l'Académie Royale, 1911

 

  • Les débuts d'un peintre

 

  • Notes d'un frileux, 1890

 

 

  • Fragment d'un voyage dans l'Inde et à Ceylan, 1883

 

Tome I : De Bruxelles à Ceylan

Tome II : De Calcutta à Bénarès

U kunt deze verschillende geschriften gemakkelijk fotokopiëren in een kopieercentrum

bottom of page